Menu

Gehoor én visusproblemen bij ouderen?

Heeft u te maken met ouderen in uw omgeving die zowel gezichtsbeperkingen als gehoorproblemen hebben? U kunt -kosteloos- voorlichting, begeleiding en/of advies krijgen van het auditief-visueel specialistenteam. In dit team werken de Robert Coppes Stichting en de GGMD voor doven en slechthorenden (https://www.ggmd.nl/) samen.

Vroege herkenning belangrijk

De combinatie van slecht zien en slecht horen, komt veel voor bij ouderen. Vroege herkenning is belangrijk. Daarmee kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de problemen worden aangezien voor iets heel anders: verwardheid. Vaak gaat de achteruitgang zo geleidelijk dat de problemen vaak niet worden opgemerkt. Of men denkt dat deze beperkingen nu eenmaal bij ouder worden horen en dat er niet veel aan te doen is.

Uit onderzoek in zorginstellingen blijkt dat bij 63 procent van de bewoners verbetering mogelijk was van het gehoor en bij 42 procent van de bewoners was het gezichtsvermogen te verbeteren.  Met de juiste benadering en goed gebruik van hulpmiddelen kan de zelfredzaamheid en het welzijn van deze ouderen sterk vergroot worden.

Wat kan het auditief-visueel specialistenteam doen?

  • Voorlichting geven aan verzorging, familie, sociale wijkteams of vrijwilligers;
  • Meekijken bij de cliënt thuis of op een afdeling;
  • Adviezen geven over bijvoorbeeld de omgang, begeleiding en de inzet van hulpmiddelen;
  • Het team kan ook cliënten tijdelijk begeleiden zonder dat dit problemen geeft met de indicatie voor andere zorg.

 

Meer informatie?

Heeft u een vraag voor het auditief-visueel specialistenteam?

Neem dan telefonisch contact op via 073-6579157 of per mail: AVC@ggmd.nl